Appartementen – Scan to BIM

  • Scan to BIM gevels voor 3D laserscan
  • Scan to BIM 3D laserscan pointcloud BIMmodel
  • Scan to BIM 3D laserscan visualisatie huidige situatie BIMmodel
  • Scan to BIM verzakkingen detecteren voor 3D laserscan
Categorie
3D-visualisatie bouw, BIM-modellen, Scan to BIM
Over dit project

In opdracht van architectenbureau Maarten Modderkolk uit Ede hebben wij met Scan to BIM een bestaand pand uitgetekend/gemodelleerd. Het betreft een oud pand met appartementen, met in de plint diverse horeca gelegenheden.

Het exterieur hebben wij ingescand hierdoor waren alle verzakkingen, en overhellende gevels, zeer duidelijk inzichtelijk. Ook details zoals een sierlijk gietijzeren hekwerkje zijn daarin meegenomen. Dankzij Scan to BIM is zo’n detail exact na maken naar aanleiding van het 3D model.

De grote uitdaging van dit project: diverse appartementen zijn bewoond, daarom is het lastig om echt uitgebreid te gaan meten vanuit zo’n appartement. Dankzij het 3D laserscannen kunnen alle gegevens op basis van de gevel worden ingemeten: vanaf de straat en op de begane grond.

Uit een Scan to BIM model kun je de huidige staat van een pand aflezen: verzakkingen in gevels of kozijnen, scheuren, golvende daken etc, etc. De architect vond bij aanvang de investering voor het inscannen te groot. Vervolgens zag hij het resultaat en was hij helemaal overtuigd dat dit uiteindelijk veel goedkoper is dan zelf met de hand meten. Bovendien heeft hij met dit eindresultaat echt alle informatie die hij nodig heeft en biedt het model meer mogelijkheden dan een handmatige meting.